music_note

News

Tiada takbir raya dari rumah ke rumah di Perak

today10/05/2021 1050

Background
share close

Menjelang syawal nanti, Pengarah JAIPk, Datuk Mohd Yusop Husin berkata Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menasihatkan agar orang ramai terus mematuhi S.O.P. PKP. Larangan melakukan takbir raya dari rumah ke rumah juga tidak dibenarkan. Keputusan itu dibuat setelah mendapat nasihat daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak.

Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menetapkan bahawa takbir raya dari rumah ke rumah tidak dibenarkan di seluruh negeri. Bagaimanapun, takbir raya di semua masjid, surau diri Jumaat dan surau di dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Bersyarat (PKPB) dan PKP Pemulihan (PKPP) masih dibenarkan. Solat berjemaah, solat Jumaat, solat jenazah, solat tarawih dan solat sunat Aidilfitri juga dibenarkan di kawasan-kawasan berkenaan, mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.

Written by: Radio Zamburger

Rate it

Previous post

Covid 19

Orang ramai disaran lakukan PKP kendiri

Kementerian menyarankan agar orang ramai untuk melakukan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kendiri untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata PKP kendiri boleh dilakukan dengan hanya duduk di rumah dan mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Tambah Dr Noor Hisham lagi, "Perjuangan memerangi COVID-19 ini perjuangan kita semua, bukan hanya petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan petugas barisan hadapan yang lain." […]

today10/05/2021 159

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


0%